Kuten hyvin moni minut tunteva ihminen tietää, en ole maailman moniruokaisin ihminen. En kuitenkaan silti tykkää kutsua itseäni nirsoksi, sillä mitä vanhemmaksi olen tullut sitä useampia ruoka-aineita olen suostunut suuhuni pistämään. Edelleenkään oliivit, anjovis, viini, suklaa tai suolakurkut eivät suuhuni eksy, mutta toisaalta olen oppinut tykkäään fetasta, tomaattisesta spagettikastikkeesta ja jopa löllöistä kasviksista viime vuosien varrella.
Ehkä suurin syy nirso nimitykseeni on omaamani paha tapa "tietää" vihaavani jotain ruokaa/makua ilman että minun tarvitsee edes maistaa sitä. Ystäväni ovat ristineet tämän tavan Noora syndroomaksi... Jos joku tuo eteeni epämääräisen annoksen "jotain", voin vain istua lautanen silmieni edessä seuraavat 45 minuuttia pystymättä pistämään mitään suuhunu, koska tiedän sisimmässäni etten pidä ko. ruuasta enkä siksi pysty sitä suuhuni laittamaan. Enää tätä tapahtuu vain hyvin hyvin harvoin, mutta pienempänä äiti ja isä ovat varmasti kasvattaneet aivan liikaa harmaita hiuksia minun ja veljeni nirsoilulle.
Taiwaniin tullessani moni oli kauhuissaan miten tulen selviämään hengissä keskellä kaikkia uusia ja eksoottisia ruokia. Olin kieltämättä itsekin hiukan skeptinen tulenko löytämään itselleni kovin monipuolista syömistä tulevien viiden kuukauden ajaksi. Olin kuitenkin ajatellut, että koska pidän suhteellisen monesta kiinalaisesta ruuasta tulen varmasti löytämään näitä ruokia myös Taiwanista, mutta kuinkas sitten kävikään… Kiinalainen ja Taiwanilainen ruoka ovat kaksi täysin eri asiaa! Varmasti Taiwanista löytyy kiinalaisia ravintoloita, jotka tarjoilevat kiinalaista ruokaa, mutta tavallinen taiwanilainen ruoka ei ole kiinalaista Kung Po kanaa tai hapanimelä friteerattuja kanapalloja nähnytkään.
Alkushokin jälkeen, kun viikko oli syöty vain paistettua riisiä ja kanaa, alkoi muitakin ruokapaikkoja löytyä ja uusia makuja eksyä ruokavaliooni. Tässä teillekin pieniä maistiaisi millaista taiwanilainen ruoka on ja mitä teidän kannattaa kokeilla kun minun innostamanani päädytte kuitenkin jossain vaiheessa reissaamaan tänne! ;)
 |
Mikäpäs muukaan kuin passionhedelmä kuplatee ja super super fluffy juustonakkirulla. |
 |
Passionhedelmäjää, eli juuri sitä miltä kuulostaakin jääkuutiosta kaiverrettua puhdasta jäätä jonka päälle on heitetty passionhedelmän siemeniä ja passionhedelmä siirappia. Siirappi sisältää varmasti 9000 kaloria, mutta on tämä silti ihan sairaan hyvää! |
 |
Paras mahdollinen aamupala ja vapaa viikonloppujen herkku, soijapudding ohralla. |
 |
Kurpitsan siemeniä, joita syödään perinteisesti taiwanilaisen teen kanssa. |
 |
Mustatee maidolla, teehyytelöllä ja bataattijellyllä ja kuplilla. Yksi parhaista jälkkäreistä tulisen taiwanilaisen ruuan jälkeen. |
 |
"Joulukeitto" eli nuudelikeitto, jossa on käytetty mausteena jotain mikä tuoksuu ihan joululle. Keittoon laitettavat täytteet saa siis valita itse tiskiltä ja valinnanvaraa on perinteisistä parsakaaleista ja kaalista aina lampaan vereen ja vasikan maksaan. |
 |
Passionhedelmä jätskiä, jonka paikallinen katukokki sekotteli ja jäädytti silmieni edessä jäisellä levyllä. |
 |
Hot pot, koko Taiwanin paras ruoka. Kiehuvaa vettä, tuoreita kasviksia, tofua, nuudeleita ja ite valitsemaasi lihaa, jotka sitten keitellään itse kypsiksi tuossa kiehuvassa vedessä |
 |
Hot pot x2 |
 |
Dumplings, toiseksi paras taiwanilainen ruoka heti hot potin jälkeen. Keitetyt versiot muistuttavat hyvin paljon normaaleja ravioleja ja paisteut sitten paistettuja versioita. Useissa paikoissa saat itse päättää mitä haluat taikinakuoren sisään. Omat lempparini ovat ehdottomasti katkaravut ja maissi. |
 |
Kana-pestogratiini, ainoa siedettävä ei-aasialainen ruoka täällä. Hampurilaiset, pizzat ja muut länsimaalaiset ruuat kannattaa unohtaa, sillä kuten järjellä pystyy päätellä taiwanilaiset osaavat kokata taiwanilaista ruokaa, mutta eivät välttämättä raskalaista tai italialaista. |
 |
Tätetty uuniperuna, tonnikalalla, tulisella kanalla, kinkulla ja parsakaalilla. Ulkonäkö hämää, sillä jos joskus eksytten Feng Chian night marketille täällä Taichungissa niin teidän tulee ehdottomasti maistaa tätä! Niin hyvää! |
 |
Taiwanilaiset rakastavat BBQta ja pienessä grillissä voidaankin valmistaa oikeastaan ihan kaikkea vaahtokarkeista kokonaiseen kanaan, tofuun ja kalan päihin. |
 |
Ruokana melko perinteistä paistettua nautaa ja paprikaa, mutta liha ja kasvikset paistetaan suoraan nenäsi edessä (kuvassa näkyvällä metallisella pinnalla) tulikuumalla työtasolla, joten ruoka on varmasti 100% kuumaa ja tuoretta. |
 |
Jättiläisraskalaiset, hunajasinapilla ja ketsupilla. Night marketeilta löytää kyllä toinen toistaan siistimpiä varioaatiota "normaaleista" ruuista, kuten raskalaiset koossa XXXXL. |
 |
Sweet and sour soup jota on tapana syödä dumplingsien kanssa. Veikkaan että limaisen keiton sekaan on heitetty ainakin kaalia, porkkanaa ja tofua, muista kasviksista ei itselläni ole mitään hajua. Hyvältä tuokin kuitenkin maistui vaikka suu olikin tulessa vielä pari tuntia sopan syömisen jälkeen. |
 |
Passionhedelmätee, jätskillä ja kuplilla. Tästä ei varmaan tarvitse sanoa sen enempää kuin, että tulkaa maistamaan!!! |
Minun viikon kokemukseni melko valikoivana syöjänä �� Taiwanista on ollut jäätävän surkea. Ravintoloissa joissa voi ajatella syövänsä jo ihan sen takia että ruoan mikrobiologinen laatu ei ole tasoa kadun kaikki mahdolliset bakteerit, ruoan annoskoot ovat luokkaa naurettavan pienet ja vaativat aikuiselta mieheltä vähintään kahden pääruoan syömistä. Sinällään sääli että tämän ihan kivan saaren ainoan kaikin puolin järkevän paketin syömiseen tarjoavat suunnilleen kansainväliset ketjut.
VastaaPoistaIkävä kuulla että sinulla on ollut noin huono kokemus Taiwanin ruokakulttuurista :( Itsekin alussa säihdin että eihän täällä voi syödä mitää, mutta ajan kanssa sitä oppi että syödä pitää ulkonäöstä huolimatta juuri niissä paikoissa joissa paikalliset syövät ja muut länsimaalaiset eivät syö. Elikkä juurikin noissa mitkä kuvailit tekstissä "kadun kaikki bakteerit tasoa" :D Niissä se taiwanilaisen ruuan herkullisuus tulee esiin, ei missään pizza hatissa tai mc donaldsissa.
VastaaPoistaPakko vielä sanoa, että puolen vuoden reissun aikana yhtään ruokamyrkytystä, vatsatautia tai muutakaan pöpöä ruuasta en napannut mukaan vaikka ruokaa syötiin milloin mistäkin katukojusta.. Liekö sitten pelkkää hyvää tuuria vai mitä ;)